Agak lama juga kelas masak direhatkan seketika..he he bukan apa semuanya mengikut keadaan tambahan pula chef yang mengajar tu pun agak sibuk..ye la bulan puasa banyak yang tempah kuih la, baju raya dan langsir, lepas raya pula nak pergi open house...
Atas permintaan, di aturkan juga kelas masak kali ini, ini pun ada yang merugut tidak dapat hadir..maklumla cuti sekolah banyak jemputan kenduri pula..
Insyaallah kita akan adakan lagi kelas memasak mungkin lepas cuti sekolah nanti...kakak-kakak, makcik- makcik yang tak dapat hadir kelas masak kali ini, jangan risau...coming soon.
Atas permintaan, di aturkan juga kelas masak kali ini, ini pun ada yang merugut tidak dapat hadir..maklumla cuti sekolah banyak jemputan kenduri pula..
Insyaallah kita akan adakan lagi kelas memasak mungkin lepas cuti sekolah nanti...kakak-kakak, makcik- makcik yang tak dapat hadir kelas masak kali ini, jangan risau...coming soon.
Aktviti : Kelas Memasak
Tarikh : 13.12.2008 - Sabtu
Penyertaan : 13 dewasa & 2 remaja
3 resepi kali ini, semuanya agak mudah untuk dicuba.
Bahan Rujukan
Kek mangkuk Yogurt Pistacio (resepi ini diambil dari buku perpustakaan)
Bahan-bahan
75 g tepung berserbuk penaik
1/2 sudu kecil baking powder
60 g kacang pistacio (kacang cerdik)
3 biji telur (asingkan putih dan kuning)
110 g gula castor ( bahagi 2 bahagian)
90 ml yogurt
60 g mentega
secubit garam
Hiasan
20 g kacang pistacio
sedikit gula aising untuk hiasan (jika suka)
Mangkuk kertas
Cara membuatnya
- Alas acuan maffin dengan mangkuk kertas
- Kisar kacang pistacio hingga halus
- Pukul kuning telur bersama sebahagian gula castor hingga pekat
- Masuk yogurt, mentega cair, kacang pistacio, garam dan tepung
- Dalam bekas berasingan, pukul putih telur hingga kembang dan masukkan baki gula dan terus pukul hingga kembang.
- Masukkan putih telur tadi ke dalam adunan tepung tadi
- masukkan aduan ke dalam mangkuk kertas (paras 2/3 sahaja)
- Taburkan kacang pistacio katas di atasnya
- Bakar pada suhu 175'c selama 20-25 minit hingga bahagian atasnya perang keemasan.
- Setelah masak, biarkan ia sejuk dan taburkan gula aising jika suka..
Semasa aduan siap dan di masukkan ke dalam mangkuk kertas
Menaburkan kacang pistacio
Hasilnya..yang kek kecil-kecil tu..En. Mazlan menggunakan mangkuk kertas yang paling kecil
Tat Badam
Bahan-bahan
Pastri
(A)100 g mentega
50 g gula ising
(B)1/2 biji telur
(C)220 g tepung gandum
Inti
(A)
150 gm mentega
120 g gula castor
(B)2 biji telur
(C)80 g tepung gandum
80 g badam kisar
1/2 sudu teh rempah campuran
Meringue (ising)
160 g castor
2 biji putih telur
Cara membuatnya
Pastri
- Adunkan (A) dengan perlahan, masukkan (B) dan adun hingga licin kemudian tambahkan (C) dan gaul sebati
- Tekapkan pastri ke dalam acuan tat
- Adun (A) hingga ringan dan gebu, tambah (B) dan pukul lagi
- Tambah bahan-bahan (C) dan gaul rata
Paipkan meringue pada permukaan Tat. Masukkan tat ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu 200-200'c pada kepanasan atas sahaj. Keluarkan setelah meringue menjadi perang.
Kulit tat yang telah siap
Kulit tat yang telah di isi dengan intinya
Menghias meringue di atas permukaan tat
Steam Coconut Blossom Cake (kek kukus kelapa)
Bahan-bahan
3 biji telur
220 g gula castor
300 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
250 ml cawan minyak masak @ air daun pandan
1 sudu besar ovelette
1 sudu kecil esen vanila
1 susu kecil perisa pandan
Inti
2 cawan kelapa parut dan campurkan dengan 1 cawan gula merah
Masak di atas api yan sederhana hingga sebati, sejukkan dan digentel bulat (ukuran 1/2 sudu kecil)
Cara-cara
- Pukul gula dan telur hingga kembang
- masukkan ovelette, tepung gandum (diayak bersama baking powder)
- Masukkan minyak dan esen vanila
- tuang ke dalam acuan lompang yang telah berisi inti (paras 2/3 acuan) dan kukus hingga masak
Selamat Mencuba...
Semasa aktiviti di jalankan
En. Mazlan sempat promosi buku perpustakaan lagi..terima kasih
Untuk keterangan lanjut mengenai kelas masakan yang di anjurkan oleh perpustakaan bolehlah terus menghubungi kami...
Setiap sesi kelas masakan akan di ajar dengan tiga jenis masakan mengikut permintaan, tidak tertumpu kepada masakan jenis kek sahaja..
0 comments:
Catat Ulasan