Sedapnya..Kelas Memasak 2

Salam semua...sempena Bulan Ramadhan ini saya lampirkan aktiviti kelas memasak yang telah di adakan pada 30.08.2008 hari Sabtu di Perpustakaan Desa Titi Teras... Bukan apa..kot-kot ada yang nak cuba resepi ini untuk hidangan berbuka ataupun sempena hari raya nanti.

Kelas memasak kali ini menyajikan tiga menu iaitu American Carrot Cake,Kek Kukus Strawberi dan Pan Cake..tetapi untuk resepi Pan Cake tidak dapat diberikan memandangkan demontrasi masakannya berpandukan pada tepung yang dijual...kebetulan tak sempat nak tempah semuanya kehabisan stok..

Oleh yang demikian, hanya 2 resepi sahaja akan diberikan...
Kedua-dua resepi ni diajar diberi tujuk ajar oleh En. Mazlan


American Carrot Cake




Bahan A

3 biji telur
150gm susu (pekat@tepung)
300gm gula caster

1/2 sudu kecil esen vanila

Bahan B

180gm minyak jagung

1 sudu kecil esen vanila

Bahan C
280gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis

Bahan D
200gm Lobak merah- disagat
120gm walnut cincang

Hiasan Kek (Topping)
250gm krim keju

60gm mentega

120gm gula ising

1/2 biji parutan kulit lemon

2 sudu besar jus lemon


Cara-cara membuatnya
  1. Pukul bahan A hingga kembang, tambah bahan B dan pukul lagi hingga sebati
  2. Ayak bahan C dan gaulkan kedalam adunan tadi
  3. Masukkan bahan D, gaul sebati
  4. Tuang adunan kedalam tin pembakar
  5. Bakar pada suhu 180c selama 45 minit
Hiasan Kek
  1. Putuar krim keju hingga gebu, masukkan mentega dan putar lagi hingga sebati kemudian masukkan gula aising
  2. Masukkan Parutan kulit lemon bersama jusnya
  3. Sapukan diatas permukaan kek



Kek Kukus Strawberi



Bahan-bahan

130gm strawberi kering
225gm gula caster
220gm tepung gandum
8biji kuning telur
3 biji putih telur
50 ml susu cair
100ml susu pekat
125ml minyak jagung
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam

Cara Membuatnya
  1. Pukul kuning telur, susu cair, esen vanila, ovalette, gula, garam dan tepung
  2. Masukkan susu pekat dan putih telur
  3. Masukkan minyak dan kacau rata
  4. Masukkan dalam acuan, kukus selama 5 minit
  5. Taburkan strawberi kering dan kukus lagi secara berselang seli sehingga habis aduan tadi
  6. Biar sejuk sebelum dipotong

0 comments:

 

Blog Template by YummyLolly.com / Header Butterfly by Pixels + Ice Cream