Tarikh : 07.08.2009 - Jumaat
Aktiviti : Kelas memasak- resepi kuih tart telur
Betempat : Bangunan Umno Titi Teras
Masa : 3.00 petang
Penyertaan : 23 orang kaum wanita
Mentor : Saya le.. he he
Penerangan : Aktiviti kali ini di adakan di bangunan Umno, memandangkan semua kemudahan dan kelengkapan memasak terdapat di sini. Ini dapat melancarkan lagi aktiviti kali ini. Resepi pilihan kali ini adalah tart telur & pandan, memandangkan bahan-bajan yang mudah di dapati dan masa yang bersesuaian.
Pada semua yang berminat bolehlah mencuba....
Tart Telur & Pandan
Bahan-bahan:
Untuk Kulit
250 gram butter
100 gram gula aising
1 biji telur
420 gram tepung gandum - ayak
1 camca besar susu tepung - ayak
1 camca kecil esen vanila
Untuk kastard telur
100 gram gula aising
4 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 camca kecil esen vanila
1 camca besar tepung kastrad
Cara-cara Untuk Kulit
Aktiviti : Kelas memasak- resepi kuih tart telur
Betempat : Bangunan Umno Titi Teras
Masa : 3.00 petang
Penyertaan : 23 orang kaum wanita
Mentor : Saya le.. he he
Penerangan : Aktiviti kali ini di adakan di bangunan Umno, memandangkan semua kemudahan dan kelengkapan memasak terdapat di sini. Ini dapat melancarkan lagi aktiviti kali ini. Resepi pilihan kali ini adalah tart telur & pandan, memandangkan bahan-bajan yang mudah di dapati dan masa yang bersesuaian.
Pada semua yang berminat bolehlah mencuba....
Tart Telur & Pandan
Bahan-bahan:
Untuk Kulit
250 gram butter
100 gram gula aising
1 biji telur
420 gram tepung gandum - ayak
1 camca besar susu tepung - ayak
1 camca kecil esen vanila
Untuk kastard telur
100 gram gula aising
4 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 camca kecil esen vanila
1 camca besar tepung kastrad
Cara-cara Untuk Kulit
- Pukul butter dengan gula hingga kembang
- Masukkan telur & esen vanila sehingga sebati
- Kemudian masukkan tepung gandum dan susu tepung
- Sehingga menjadi doh
- Seteleh siap bolehlah masukkan kedalam acuan tart tanpa perlu menyapu minyak.
Cara-cara untuk kastard
- Pukul gula dengan telur hingga kembang
- Masukkan air, susu cair, tepung kastard dan esen vanila kacau hingga sebati
- Ambil sedikit doh, tekan dalam acuan tat, kemaskan dan potong lebihannya. Cucuk2 permukaan dengan garfu. Buat hingga siap...(akan lebih kurang 24 biji).
- Bancuh rata bahan kastard, kemudian tapis, masukkan dalam jug air bermuncung. Sementara itu bakar kulit tat tadi selama 10 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C.
- Keluarkan kulit tat dari oven, tuang bancuhan kastard hingga penuh dan sambung membakar selama 20 minit lagi atau hingga permukaan kastard membeku. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dikelurakan tat dari acuan.
- Berhati2 semalam menuang kastard, jika meleleh dibahagian antara kulit tat dan acuan, akan menyebabkan tat melekat....Lagi satu nak cerita, kalau letak pandan paste dalam bancuhan kastard tu pun sedap....
0 comments:
Catat Ulasan